10. ročník Keltského telegrafu v Ředhošti

V sobotu 23.března 2019 si užijeme již 10. ročník Keltského telegrafu!
Vždy první jarní sobotu v roce se vydávají skupinky lidí za soumraku na významné kopce v okolí, aby v obklopení noční přírody předávaly světelný signál, který se přenese po několika trasách po celé České republice. V našem případě je tímto místem Ředhošť. Čekání na signál v noční krajině má své osobité kouzlo.
Akce Keltský telegraf navazuje na naše keltské předky, kteří si takto předávali zprávy například o hrozícím nebezpečí. Více informací o této akci na www.keltskytelegraf.cz
a www.kudyznudy.cz
I my se, jako každoročně, sejdeme již odpoledne, odlijeme svíčky z vosku a vyrazíme do Ředhoště na dobrodružnou cestu k druidům a rytířům.

Keltský Telegraf 2019 - rozpis kopců v našem okolí s časy

Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a hlavně účastníky samotného telegrafování, tedy tzv. čerty. Tak se v době Keltů nazývali strážci signálních míst a posvátného ohně. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohně k přenosu zpráv z kopce na kopec. V naší oblasti dovedly k dokonalosti tuto techniku keltské kmeny. Hojně byla využívána i ve středověku, kdy na vrcholcích kopců vyrůstaly strážní hrady a tvrze.

Těšíme se na Vás ve 20:12 v Ředhošti (viz mapa - kota C25) - Laďas, čerti a RODÁCI :-)

 

  Před 20 lety z emřel spisovatel pan Jaroslav Foglar   

ZDROJ: www.blesk.cz

Pane Foglare děkujeme Vám z celého srdce za vše co jste udělal pro celé generace mládeže, potažmo i nás, a vůbec všech lidí, kteří Vaši zásluhou dokáží upřednostnit čest, pravdu, poctivost, svůj charakter, přátelství a obětování sama sebe pro ostatní kolem sebe před prospěchem svým. Slibujeme, že čisté myšlenky, sepsané navždy ve všech Vašich románech, budeme šířit do konce svého života a tím kráčet ve Vašich stopách...
Stejně tak věříme v to, že jednou opravdu pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, Mažňák už nebude uplácet všechny kolem sebe a Černí jezdci a Bratrstvo kočičí pracky nakonec vzdají svůj nečestný boj!

Vaši Všichni dobří rodáci

Před 80 lety zachránil Mirek Jark u u Šmejkalovy ohrady

Skauti přivezli do Prahy betlémské světlo, rozvezou ho po celém Česku

MIKULÁŠ a další adventní tradice

Tušili jste, proč chodí Mikuláš na Jitku, tedy den před svým svátkem? Nebo proč si rozdáváme dárky večer před 1. svátkem vánočním? Skoro nikdo to neví! A přitom je to pozoruhodný příběh starý skoro pět století. A hlavně je to výraz vzdoru a vzpupnosti, který sice dodržujeme, ale už o něm ani nevíme.
Fakt, že svátek svatého Mikuláše i počátek Vánoc oslavujeme o den dřív, je prastarým vyjádřením vzdoru našich předků, který nevědomky přebíráme od generací před námi už skoro pět století. Vzdoru proti čemu? Ani ne tak proti vrchnosti, jako spíše proti pokroku. Ale před půl tisíciletím to tak lidé nechápali a dodnes se jejich nevole promítá i v našich zvycích a kalendářích.
Za vším stojí přechod na jiný, "mechanický německý čas" v roce 1547. Byl to tehdy skutečně revoluční skok pro celou společnost a není divu, že se proti tomu zvedl odpor. Lidé totiž do té doby vnímali a počítali čas úplně jinak než my - i den pro ně začínal a končil úplně jindy, než jsme dnes zvyklí. Právě to stojí za posunem v oslavách dvou významných svátků, ale nejprve je třeba vysvětlit, jak tu lidé počítali čas až do šestnáctého století... více ZDE=>

Svatý Mikuláš (5. prosinec)
 

Anděl a ten, jehož jméno nesmíme vyslovit

 Tak i v naší obci proběhla akce (čistka) v duchu tzv. "Křišťálové noci" 
* Podrobnější reportáž s fotografiemi zveřejníme jakmile materiály zpracujeme.

 Provokace, hrubé napadání spoluobčanů odůvodněné větami "Nebyli jste zvoleni a proto v naší obci nic neznamenáte", "Neměli jste psát petici, teď se vám za ni pomstíme" a další lahůdky demokratů !!! 

 17. listopad - 29. výročí Sametové revoluce 

 Vzpomínky na vizionáře našeho národa Karla Kryla "Historie se často opakuje" 


Jen kousek jít, jen chvíli do soumraku
Až tam, kde svítí město,Město bělavý
-
Vítr si tiše hvízdá,po silnici spálený
V tom městě nikdo nezdraví
Šerif i soudce - gangsteři, oba řádně zvolený
A lidi strachem nezdraví
-
Sto cizejch zabíječů s pistolema skotačí
a zákon džungle panuje, je, je, je
Provazník plete smyčky,Hrobař kopat nestačí
A truhlář rakve hobluje
-
V městě je řád,a pro každého práce
Buď ještě rád, když huba oněmí
Může tě hřát, že nejseš na oprátce
nebo že neležíš pár inchů pod zemí ...

-

REPORTÁŽ:
Totalita vyměnila totalitu. Však Karel Kryl to přesně předpovídal v písni Demokracie. Svatopluk Karásek také vyjádřil přání, aby už šly ODS a ČSSD do pryč ... Takové debaty se vedly v hospodě po mši u příležitosti výročí úmrtí tohoto zpívajícího básníka. Konala se v chrámu svaté Markéty v Břevnovském klášteře. Na nedalekém hřbitově je Kryl pochován.

 „Nevěř ostnatému drátu, byť by se stokrát tvářil jako stonek růže,“ pronesl citát Karla Kryla otec Prokop, který vedl mši u příležitosti výročí smrti slavného písničkáře. V bazilice svaté Markéty v Břevnovském klášteře v Praze bylo v tu chvíli okolo stovky lidí, kteří přišli uctít Krylovu památku.
Modlitba za Karla
Kněz také od oltáře, na němž zářily čtyři svíčky, přítomné vyzval, aby prosili za lidskou vzájemnost, národ, spravedlnost a mír a ke konci modlitby dodal: „Prosme za Karla Kryla. Odplať se mu za vše, čím se zasloužil o naši svobodu. Pamatuj na služebníka Karla, který odešel z tohoto světa k tobě.“ Po mši nastoupili muzikanti, například Luděk Zmrzlík, a zapívali čtyři Krylovy písničky. Překrásným barokním chrámem, který byl v letech 1708 až 1740 postaven podle plánů Kryštofa Dientzenhofera, nechala akustika vyniknout hlavně songu Morituri Te Salutant. Posléze se většina návštěvníků rozešla do přilehlých hospůdek…
V hospodě o Demokracii
„Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou.
Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou.
Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce
a z těch, kdo pravdu zpívali,
dnes nadělali zrádce,“… zpíval Kryl v písni Demokracie z alba Monology. „Král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou velký partaje se u koryta sejdem,“
narážel dál na poměry v písni, kterou složil už roku 1993.
Právě tenhle song byl dost žhavým kandidátem na hymnu sdružení Holešovská výzva, které mimo jiné chtělo, aby v této zemi mohli obyčejní lidé slušně žít. Byl i propíraným tématem debaty v hospůdce naproti Břevnovskému klášteru, kam hned po mši usedli Krylovi přátelé a příznivci, kteří si říkají Kryliáni.
Vzpomínka na politického Kryla
Ostatně v českých hospodách si Karel Kryl po převratu roku 1989 tříbil názory. Měl rád čtvrté cenové skupiny. „V Praze to není tolik cítit… Vyjeďte si ven, sedněte si do hospody a poslouchejte. Nadšení a jásotu nad naší situací se nedočkáte,“ řekl Kryl roku 1994 v rozhovoru.
Na zádušní mši v březnu 1994 přišlo politiků minimum. Tehdejší prezident Václav Havel nedorazil. Jediný vyslaný reprezentant Hradu Ivan Medek tam prohlásil: „Karel se mýlil, když se domníval, že ti, které kritizoval, ho nemají rádi.“Z publika se tehdy ozvalo: „Lžete!“ Ivan Martin Jirous, který také již odešel na věčnost, tam prohlásil: „Nasralo mě, že mu nebyl Havel ani na pohřbu, když na Hradě přijímá takové kreatury jako Jacksona.“ Kryl zemřel nečekaně na srdeční příhodu v Německu ve věku nedožitých padesáti let. Kvůli přátelství s opatem benediktinského Břevnovského kláštera Janem Anastázem Opaskem se nechal pochovat na Břevnovském hřbitově.
Karásek ho prý smiřoval
„Byl zklamaný vývojem v republice, a jak ho novináři nazývali pomatencem. Puklo mu z toho srdce,“ dodala v břevnovské hospodě jedna z fanynek.
„Je zajímavé, že když zemřel Havel, hodně lidí přišlo i ke Krylovu hrobu,“ dodala další. „Zemřel na příkaz Systému bez zájmu médií. Václav Havel mu nešel ani na pohřeb.
Uctěme Karlovu památku alespoň my, obyčejní lidé, kteří si jeho písničky s láskou zpíváme i dnes, ať je nám dobře nebo zle,“ stálo také psáno na dřevěné desce, která se v době úmrtí exprezidenta Václava Havla objevila na Krylově hrobu. Následně ale zmizela a její text je zaznamenán jen v kronice Kryliánů.
Ze známějších politiků se mše zúčastnil a v hospůdce pak posedával Svatopluk Karásek. Poslancoval za stranu US-DEU a pak neúspěšně kandidoval do senátu za Stranu zelených. Vždycky jsem se s Karlem hádal, že to vidí moc černě a snažil jsem se ho usmířit s Havlem. Dnešní politická situace je ale opravdu zlá. Nicméně jsem optimista. Snad půjdou ODS i ČSSD do prdele a zvítězí nějaká strana, co bude víc pro lidi,“ sdělil přesto ParlamentnímListům.cz Karásek.
Totalita nahradila totalitu
V hospůdce se po půlhodině začaly zpívat písničky Karla Kryla. Jeho bratranec už odešel, jeho žena Marlen, kterou prý přítomní na mši zahlédli, tam nejspíš nedorazila. „Nic hezkého si o dnešních pánech české země nemyslím. Totalitu nahradila jiná totalita. Morálka byla vytlačena ekonomickými zájmy. Ale tam, kde není morálka, není ani budoucnost,“ prohodila postarší žena u dlouhatánského stolu v hospodě nedaleko Břevnovského kláštera. Ostatně Kryliáni se prý už takhle scházejí celých osmnáct let, kterých uběhlo od smrti jejich idolu.
Přes ulici, zpátky u brány do areálu Břevnovského kláštera, nejstaršího mužského kláštera v Čechách, jenž založil roku 993 kníže Boleslav II. a biskup Vojtěch, posedával už jen přestárlý bezdomovec. Na novinách vyžebrané drobné, balil si zrovna cigaretu z posbíraných špačků. „Rukávy u zimníku odřením lesklé, čekává u rychlíků na zbytky ve skle. Stydlivě sbírá nedopalky, ztracené v místech pro chodce a pak je střádá do obálky, důchodce,“ zpíval také Kryl v písni Důchodce z alba Bratříčku, zavírej vrátka.
Potemnělou ulicí podél stěn kláštera se dojde k bráně hřbitova. Ta už byla večer zavřená. Za zdí se skrývá hrob básníka s kytarou Karla Kryla. Vypadá jako rozevřená kniha. Dole leží podobizna zpěváka vyrytá do černého mramoru. V temnotě si hned člověk vzpomněl na slova ze mše, jež byla věnována osmnáctiletému výročí jeho smrti. Zněla: „Pán s námi, Bůh s tebou. Amen!“

Jak to bylo s Krylem doopravdy?
Karel Kryl se do Československa vrátil primárně na pohřeb své matky, která zemřela 24. listopadu 1989 (původně byl do Československa vpuštěn pouze na jeden den, poté mu byl prodloužen pobyt o týden. A čekala ho plná divadla, plná náměstí, plné koncertní haly. Koncertoval prakticky nepřetržitě, od svého návratu, přes zpěv československé hymny z balkónu Melantrichu (spolu s ním tam byl Karel Gott), přes desítky koncertů v roce 1990 atd. I v roce 1992 byl problém sehnat lístky na jeho koncert. Kryla tento úspěch dost zaskočil, nevěděl, že jeho tvorba je až tak populární!

V Německu, Karel Kryl vystudoval vysokou školu a stal se redaktorem rádia Svobodná Evropa, měl svůj pravidelný nedělní pořad. K odchodu ze Svobodné Evropy v roce 1991 vedlo Kryla několik důvodů – nemožnost stíhat pravidelné zaměstnání a současně koncertovat v Československu, pocit, že pobyt ve Svobodné Evropě už je zbytečný a že je lepší, pokud bude pro svobodný stát pracovat v Československu.

Kryl byl jeden z těch, kteří poměrně přesně věděli, co se zde děje, a euforie ze „Sametové revoluce“ ho přešlo po deseti dnech. Řadu problémů dokázal pojmenovat: vadilo mu heslo „Nejsme jako oni“, Byl skeptický vůči privatizaci - je legitimní otázkou, kolik lidí, co si doslova nakradlo za totáče, vydělalo na tzv. malé privatizaci. Ve stejně objektivním a přesném duchu se nese výklad Krylovy písně „Demokracie.

„Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou“ – Kryl byl realista a věděl, že demokracie není „bez vad“, rozhovorů na toto téma poskytl desítky. Co mu vadilo na československé demokracii, ostatně popsal dále. „Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou“ … „Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce“.

„...a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce.“ – povzdech nad tím, že jeho (ale nejen jeho) kritika společenských nedostatků „posttotalitní“ společnosti je brána jako zrada demokracie. Koneckonců o něm v duchu „kdo nejde s námi, ten je rozvraceč, kdo proti nám, je lump a břídil“ psala média už v roce 1993.
Kryl dlouhodobě tvrdil, že demokracie je debata, že i politická opozice má právo na vlastní názor. Proto mu vadila netolerance odlišných názorů od „jediného správného“, vadila mu neschopnost koalice, neschopnost kompromisu, obával se neurvale vedeného předvolebního boje

 „Demokracie prospívá, bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky“ – Kryl zde kritizuje občanskou nečinnost a pasivitu. Ta mu vadila, proto ve svých rozhovorech Krylovi vadí klesající volební účast, „vnitřní emigrace“ řady spoluobčanů do jejich vlastních mikrosvětů, malá víra v sebe sama. Mnoho lidí utíká do duševní emigrace ve chvíli, kdy by se naopak měli rvát o každý moment...“  brblání u píva je u nás běžné v každé době.

 „...farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky“. Verš je povzdech nad úpadkem víry v Boha, nad nedostatkem křesťanské morálky.

„…zbaštíme sóju bez sádla, u strejdy Macdonalda“ – Kryl v něm dost jednoznačným způsobem kritizuje snahu za každou cenu dohnat Západ, co nejrychleji, zcela bezmyšlenkovitě.

„...král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem“ – Kryl naráží v prvé řadě na to, že mezi partou poradců prezidenta byla polovina estébáků.

„...pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem“ – je narážka nejen na OF.
Krylovi bylo proti mysli, že lidé po převratu volili jednu nejsilnější stranu, ačkoli předtím volili  41 let jinou jednu stranu, protože preferoval koaliční vládnutí. Dokonce uvedl, že: „Strany přece mají silný sklon být totalitní, protože každá chce sto procent!
Demokratická je jenom silná opozice, která těch sto procent nedopustí. Ideální je  strana ta, která by měla 50,01% hlasů a opozice 49,99. Aby nikdo neměl nic jisté, aby musel neustále dokazovat, že je dobrý a lepší.

Kryl ve všech svých rozhovorech důsledně trval na tom, že pomsta je špatná věc,… „Asi jsou lidé, kteří se chtějí pomstít. Je to pochopitelné, lidské, ale ne moudré. Nenávist a pomsty budí další nenávist a pomsty. Nejde mi o pomstu, jde o spravedlnost a pravdu o všem, co se děje a dělo. O pravdu přiznávanou a zveřejňovanou v článcích, rozhovorech, v knihách… Abychom znali minulost a aby se vláda jedné strany už neopakovala.

 „...a ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli“ – odpovídá Krylem kritizované pasivitě občanů a přesvědčení, že se ta demokracie udělá sama. Taky by šlo uvést verš: „..bez poctivosti, bez práva, a hlavně bez ohledů

 *I co se týká literárních kvalit objektivní přínos Kryla české poezii (štěpný rým) je nesporný! - RODÁCI

Havel jako rocková hvězda. Prohlédněte si neznámé fotografie z šedesátých let  =>ZDE 

    ;     

 100 let republiky - u nás 

Pro celou Českou rebubliku je tento den státním svátkem a příležitostí k oslavám.
Oslavme spolu toto výročí s námi - RODÁKY


Každodenní život nás stále přesvědčuje, že vzkazy T.G.Masaryka a dalších osobností, které nás svými hrdinskými činy chtěli osvobodit od diktátu a mocenského vlivu kohokoliv, byly a jsou aktuální i dnes.
Ano, často si myslíme a jen namlouváme, že žijeme již ve svobodné obci a vlasti. Přitom jsme závislí na někom, kdo nás ovládá, často jen díky minivýhodám které nám poskytuje, a nebo tím, že tzv. přimhouří oči nad něčím, co není až tak úplně legální.
Toto je ta naše "hrdost" o které se všude píše a s kterou i sokolové a skauti pomáhali tvořit právě naší republiku?
Tedy připomeneme slova našeho státotvorce ...
 "Naše hrdost, naše výchova, nesmí spočívat na lži." - T. G. Masaryk 


Nikde se tu nepíše o fanatickém a upoceném běhu za placenými posty silou vydobytými. Služba pravdě je vyšší cíl, než honba za politickými "tituly". Bohužel se stále lidé mylně domnívají, že za politickým "titulem" je vždy moudrost, pokora a vzdělání ... Bláhoví ... Často je to jen pouhá touha po moci, po tom ukazovat svoji "velikost a nadřazenost" před ostatními, touha po zisku a dosažení "titulů"; na které by jinak hlava v oblasti vzdělání nikdy neměla :-) ... (NAZDAR:-)
I takto se ta naše "hrdost" projevuje => silou jde někdy všechno; i to co by jinak nemělo žádnou perspektivu.
... Proto také tehdy tehdy Monarcha, kníže a kancléř von Metternich, v druhé půlce své kariéry, začal být podezíravý vůči každému pokusu o změny. V jakémkoli ústupku liberálním reformám spatřoval nejlepší recept na revoluci. Požadoval proto naprostou oddanost pořádek a klid.
Snad právě proto se věta "Monarchii si rozvracet nedáme", hodí i k nám - že?
Dokud byla situace stabilizovaná, tvrdil, že ústupky jsou zbytečné. Jakmile ovšem někde vyvstala hrozba revolty či krize, odmítal změny také, a to s argumentem, že by byla oslabena autorita státní moci, což by znamenalo počátek konce jeho i jeho radilů a spolumonarchů.

I rodáci jsou lidi, kteří zcela přirozeně a nesobecky, navzdory nejrůznějším blbým náladám, mají rádi svou rodnou hroudu, které říkáme obec.
Náš společný prostor je pro nás důležitý a jsme přesvědčení, že stojí za to si ho hýčkat.
Samo se nikdy nic neudělá, nám se už jen nechtělo stále s rukama založenýma v klín čekat, až třeba bude líp. Víme, že nezachráníme ani nezměníme celou současnou filozofii lidí hnát se za posty a penězi, místo za ctí, pravdou a pokorou ... ale alespoň se o to můžeme pokusit u nás doma.
Díky našim předchozím zkušenostem, o kterých si můžete přečíst na
https://msene-lazne.webnode.cz/, jsme zjistili, že jediná smysluplná cesta je ta, která vede tzv. zezdola - od férových občanů.
Žádné "výhody", "vstřícnosti", peníze a pod. by neměly nahradit čest lidí. Pokud tomu tak nebude, budou veškeré snahy o změnu k nečemu lepšímu zbytečné.
Nepatříme k těm, kteří nadávají na všechny politiky.
Navzdory událostem, které se odehrály v poslední době, a vlastně se odehrávají neustále, jsme se rozhodli, že si ani tak tuto kulatou oslavu nenecháme vzít a pozkazit.
Ten kdo věří ve skutečné lidské hodnoty a řídí se jimi, nemusí kolem sebe vykřikovat a ohánět se řečmi že tak činí. Vnímavé okolí to stejně vytuší samo; byť to není třeba někdy ihned, ale až s odstupem času.
O to více zamrzí, když se dnes kdekdo srovnává s prezidentem Masarykem a přitom se jeho činy a chování liší od něj o 180 stupňu! ... Mimochodem doporučuji těmto "významným" a tedy i sečtělým lidem, místo novin s tabulkami, si přečíst "Hovory s TGM". Tam se m.j. dopátrají, jak moc jsou jiní, než jaký byl právě on!
K čemu okázalé činy, když mysl je zakalena špatným svědomím?
Vítejte mezi námi a sledujte nás!
Vaši Všichni dobří Rodáci

 Poděkování za "Dětské odpoledne" 

Za mimořádně vydařené páteční dětské odpoledne v Ředhošti si zaslouží, dle pozitivních ohlasů u všech zúčastněných dětí i rodičů, všichni organizátoři velikou jedničku.
Za přípravou a realizací stojí velký kus poctivé práce a nemálo času, který dětem dospělí ve svém volnu  věnovali.
Je potěšující, že velmi významnou měrou se na této akci pro naše děti podílela i paní ředitelka RNDr. Mgr. Adéla Marschallová Rumlerová, MBA, jejíž bezdůvodný a nucený odchod z mšenské školy stále většina dětí, ale i jejich rodičů, jen velmi těžce nese.
Soutěživé odpoledne zakončilo promítání české pohádky Čertoviny, před níž všechny diváky pozdravil  tvůrce filmu pan režisér Zdeněk Troška.
A aby toho všeho nebylo málo, tak tři herci z této pohádky věnovali dětem svůj čas při autogramiádě s následným focením u projekční plochy.
Je vidět, že pokud pozitivně myslící lidé mají vůli spojit své nápady, myšlenky a činy - stojí to opravdu za to a "dílo se vydaří" :-)
Na to aby se lidem v našich vesničkách dařilo spolu perfektně komunikovat, něco tvořit a pořádat třeba podobné všeobecně prospěšné akce tedy, jak je vidno, není  třeba aby museli být organizováni v nějakém masově zastoupeném a horentními sumami obcí dotovaném seskupení či oddílu.
I za méně peněz se totiž dá pořídit hodně skvělé muziky; musí se ale dělat z lásky a ne jen s cílem nechat se vydržovat v přepychu i v době, kdy obec potřebuje peníze daleko více třeba na dokončení vodovodu nebo kanalizace v Loucké, či dalších vesničkách.
Vaši Rodáci

 Akce - ZÁŘÍ 

Zahájení již 222. lázeňské sezony

V sobotu 5. května v Lázních Mšené!
Lázně Mšené vítají své milé hosty.

 PROGRAM 

A jako již tradičně, první květnovou sobotu to pořádně oslavíme…

 Podřipský motoráček zaháji opět svoji sezonu pro r.2018 od Velkého pátku!

V březnu opět zahájil jízdy historický vlak, jehž dráha se proplétá naší malebnou krajinou.
Obvyklá trasa vede z Roudnice nad Labem přes Straškov, Mšené Lázně, Budyni nad Ohří až do Libochovic a opačně. Vlak bude jezdit v sobotu, neděli a státní svátky od 30.března do 28.října 2018.
Projděte si skvělá videa z celé trasy motoráčku, pořízené regionální TV Litoměřicka a panem Jiřím Michlem.
 
    Videa z jízdy historického vlaku: 
            
    Další detaily:

9. ročník Keltského telegrafu v Ředhošti

V sobotu 24.března 2018 si užijeme již 9. ročník Keltského telegrafu!
Vždy první jarní sobotu v roce se vydávají skupinky lidí za soumraku na významné kopce v okolí, aby v obklopení noční přírody předávaly světelný signál, který se přenese po několika trasách po celé České republice. V našem případě je tímto místem Ředhošť. Čekání na signál v noční krajině má své osobité kouzlo.
Akce Keltský telegraf navazuje na naše keltské předky, kteří si takto předávali zprávy například o hrozícím nebezpečí. Více informací o této akci na www.keltskytelegraf.cz
a www.kudyznudy.cz
I my se, jako každoročně, sejdeme již odpoledne, odlijeme svíčky z vosku a vyrazíme do Ředhoště na dobrodružnou cestu k druidům a rytířům.

Keltský Telegraf 2018 - rozpis kopců v našem okolí s časy

Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a hlavně účastníky samotného telegrafování, tedy tzv. čerty. Tak se v době Keltů nazývali strážci signálních míst a posvátného ohně. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohně k přenosu zpráv z kopce na kopec. V naší oblasti dovedly k dokonalosti tuto techniku keltské kmeny. Hojně byla využívána i ve středověku, kdy na vrcholcích kopců vyrůstaly strážní hrady a tvrze.

Těšíme se na Vás v Ředhošti - čerti a RODACI :-)

 Podřipský motoráček zahájil sezonu 1.dubna 2017

V dubnu opět zahájil jízdy historický vlak, jehž dráha se proplétá naší malebnou krajinou.
Obvyklá trasa vede z Roudnice nad Labem přes Straškov, Mšené Lázně, Budyni nad Ohří až do Libochovic a opačně. Vlak bude jezdit v sobotu, neděli a státní svátky až do října 2017.
Projděte si skvělá videa z celé trasy motoráčku, pořízené regionální TV Litoměřicka a panem Jiřím Michlem.
 
    Videa z jízdy historického vlaku: 
            
    Další detaily:

Videopozvánka do Lázní Mšené a jejich okolí
Mšené-lázně a okolí "

Pozvánka na projížďku po okolí Ohře
Cyklostezka Ohře je jedna ze čtyř páteřních cyklotras Ústeckého kraje. Délka značené cyklotrasy a cyklostezky Ohře v Ústeckém kraji činí 137,300 km.

Další detaily:

    Dominanta Českého středohoří - hrad Házmburk  

Monumentální král hradů Českého středohoří Házmburk je skvělým vyhlídkovým místem „Klapý jest hrad daleko viditelný jako Bezděz, jemuž se v tom i podobá, že věže obou lze do velké vzdálenosti rozeznávati, protože se jich tmavší barva od světlého vzduchu odráží…“ napsal přední český hradolog A.Sedláček.    

    Více se dozvíte zde:  1) Novinky.cz ,  2) NPU , 3) Foto okolí

    
Období Dny Hodiny
25. 3.–31. 3. út–ne 10.00–17.00
1. 4.–30. 4. út–ne 10.00–17.00
1. 5.–31. 5. út–ne 10.00–18.00
1. 6.–30. 6. út–ne 10.00–18.00
1. 7.–31. 7. út–ne 10.00–18.30
1. 8.–31. 8. út–ne 10.00–18.30
1. 9.–30. 9. út–ne 10.00–18.00
1. 10.–31. 10. st–ne 10.00–16.00

 

45.ročník cyklistického závodu NATIONS´ CUP JUNIOR projede i obcí Mšené-lázně

V pátek dne 6.5.2016 kolem 16.20 hod projede naší obcí peleton 45.ročníku cyklisticko závodu NATIONS´ CUP JUNIOR. Tato trasa má délku 62.4km a vede z Roudnice n.L, přes Mšené-lázně, Budyni n.O., opět do Roudnice n.L. a pak do Štětí, Hoštky a zpět do Roudnice n.L.


Více:
https://www.mesto-ustek.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=17553&id_dokumenty=147253

    Podřipský motoráček - sezona od 25.března 2016

Za turistickými zajímavostmi se i v roce 2016 od nás můžete vydat netradičním způsobem - historickým vlakem.
Podřipský motoráček jezdí v trase z Roudnice nad Labem přes Straškov, Mšené Lázně, Budyni nad Ohří až do Libochovic a opačně a to v sobotu, neděli a státní svátky od 25. března až do 30. října 2016.
    Projděte si skvělá videa z celé trasy motoráčku, pořízené regionální TV Litoměřicka a panem Jiřím Michlem.
 
    Videa z jízdy historického vlaku: 
            
    Další detaily: